A Kálvin Kiadó ajánlója

 

Fodorné Ablonczy Margit
Családpasztoráció
Hogyan segíthetnek a kazuális alkalmak a családi kapcsolatok rendezésében?

B/5; kartonált; 312 oldal
Kálvin Kiadó, 2022

 

Ez a könyv lelkipásztoroknak szeretne gyakorlati segítséget nyújtani a családpasztorációban. Elsősorban, hogy a kazuáliák alkalmával, a kereszteléskor, a házasságkötés megáldásakor és a temetési szolgálat előtt, által és után kellő érzékenységgel és felelős szakmaisággal segítsék a nemzedékek tagjait a családi életciklusváltások kríziseinek feldolgozásában.

A szerző – akinek könyve a Károli Gáspár Református Egyetemen megvédett hittudományi doktori disszertáció alapján készült – a rendszeres, bibliai és gyakorlati teológia, a család- és vallásszociológia vagy akár a néprajz releváns részterületei között kellő szakértelemmel épít hidat, amely nem titkoltan a kontextuális családterápia és szemlélet intergenerációs és transzgenerációs vonatkozásain keresztül szeretné, hogy a felsorolt tudományterületek közötti párbeszéd a gyakorló lelkipásztorok komplex munkájának szolgálatába álljon. „A dolgozatban kifejlő kutatás egyik alapvető ismertetőjegye a felelős interdiszciplinaritás, amelyben megmutatkozik az egyes tudományterületek és azokon belül az egyes szakterületek iránti tisztelet, mint a közöttük zajló párbeszéd alapja, és kifejezésre jut az az alapvető meggyőződés, hogy a tudomány-, illetve szakterületek egymásra vannak utalva” – hangsúlyozza dr. Kiss Jenő a doktori disszertáció laudációjában.

Fodorné dr. Ablonczy Margit református lelkész, pedagógus, kontextuális lelkigondozó, családterapeuta, a KRE HTK adjunktusa. Személyes és szakmai életútján hagyatékként viszi tovább édesapjának, Ablonczy Dánielnek a református lelkipásztorkodás és teológia iránti, valamint édesanyjának, Kiss Margitnak a tanítás és pedagógia iránti elkötelezettségét. Meggyőződése szerint a nemzedéki kapcsolatok gyógyulása által válhat a gyülekezet a családok családjává, krisztocentrikus közösséggé.

_____________________

A Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója
1113 Budapest, Bocskai út 35. • Tel.: (06-1) 386-8267; (06-30) 276-7343
E-mail: kalvin.kiado@kalvinkiado.hu
Weboldal: www.kalvinkiado.hu • facebook.com/kalvin.kiado

[[paginate]]

 

Zsengellér József
A bibliai apokrifek és a reformáció
Az apokrif/deuterokanonikus könyvek karrierje

B/5; kartonált; 220 oldal
Magyar Bibliatársulat – Kálvin Kiadó, 2022

 

A római katolikus bibliakiadások ószövetségi részében hét könyvvel több található, mint a protestáns változatokban. Hogyan alakult ki ez a különbség, és mi lett a sorsa a „hiányzó” könyveknek? Milyen szerepet játszott ebben a reformáció? A kötet szerzője e kérdések mentén tárja fel az apokrif vagy más néven deuterokanonikus könyvek történetét és jelentőségét. Külön fejezetet szentel a magyarországi fejleményeknek, végül egy kiválasztott apokrif irat teljes történetét mutatja be a megszületésétől mai használatáig.

„Zsengellér József immár második kiváló művével siet a kánon/kánonok világában eligazítást kereső ember segítségére... A kezünkben tartott mű történeti megközelítésben, igen gazdag tényanyaggal tárja fel a bibliai kánon lassú kialakulásának és értékelésének útját az ókortól a középkorig, majd különösen is a reformáció korában, illetve a rá következő, lassú átalakulások idején... Gazdag elemzéseivel a szerző ismét arra hív, hogy... keressük és fogadjuk be az Írás igazságát, ahogy az az emberi történelemben, emberi szóban, emberi közvetítésben megszólalt.” (Martos Levente Balázs)

_____________________

A Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója
1113 Budapest, Bocskai út 35. • Tel.: (06-1) 386-8267; (06-30) 276-7343
E-mail: kalvin.kiado@kalvinkiado.hu
Weboldal: www.kalvinkiado.hu • facebook.com/kalvin.kiado

Hasonló anyagaink

A Kálvin Kiadó ajánlója

Túlélőkészlet a Biblia olvasásához Mit kezdjek ezzel a régi és furcsa könyvvel, amiben ennyi apró betű van? Kálvin Kiadó – Magyar Bibliatársulat, 2022