A Déryné Programról

Valamivel több, mint három hónapja működik a Déryné Program, a Nemzeti Színház új kultúrmissziója. A kezdeményezésnek négy pillére van, a lényege, hogy olyan helyekre is minőségi előadásokat visznek, ahol eddig a szórakozás e formája nem volt elérhető. Fel akarják emelni Thália papjainak tekintetét, hogy letöröljék magukról a szégyen pírját, miszerint: „Le kéne sütnie a szemét a szakmának, hogy évtizedekig színház nélkül hagyta a vidéket”. Jobboldalról szeretik, baloldalról ostorozzák, mindez természetesen érhető. Politikai felhangok nélküli, rövid, tényszerű összefoglalónk következik.

A színház mindenkié – olvasható a Déryné Program jelmondata a honlapon (deryneprogram.hu). A Nemzeti Színház új kezdeményezése júniusban indult, a szakmai vezető Vidnyánszky Attila főigazgató. A program lényege, hogy az Országjárás, a Barangoló, a Vándorszínház és a Déryné Társulat alprogramokon keresztül elviszik a színházat vidékre. Mégpedig olyan helyekre, ahol eddig nem, vagy csak igen körülményesen voltak elérhetők minőségi, kőszínházas előadások.

Az Országjárás nevű alprogramba alkotók, illetve játszóhelyek is jelentkezhetnek. A beérkezett pályázatokból a szakmai bizottsága létrehoz egy előadáslistát, amelyből a regisztrált befogadó intézmények választhatnak. Az online elérhető előadáslistában jelenleg, többek között olyan előadások szerepelnek, mint az Anne Frank naplója, a Helység kalapácsa, vagy Az ember tragédiája. A vendégjáték megvalósulásának költségeit elbírálás alapján jelentős részben fedezi a program. A Magyar Nemzetnek a szervezők a júniusi induláskor úgy nyilatkoztak, hogy „116 szervezettől 381 produkciót regisztráltak, amelyből végül a szakmai elbírálás után 41 előadás került az Országjárás alprogram előadásai közé. A cél a műfaji sokszínűséggel bíró lista összeállítása volt. A kiválasztott produkciók színes műfaji repertoárt mutatnak, a táncjátéktól a történelmi játékig”. Az októberben közzétett adatok szerint az indulás óta több mint 400 befogadóhely regisztrált, jelenleg 288 vendégjátékra készülnek, 48 utaztatás pedig már megvalósult, amelyeket összesen közel 12 000 néző láthatott országszerte a programnak köszönhetően ingyenesen vagy jelképes jegyáron.

[[paginate]]

A Déryné Társulat tagjai. Fotó: Színház Online

A Barangoló alprogram célja, hogy lehetőséget és szakmai támogatást nyújtson kezdő előadóművészeknek, művészeti társulatoknak, alkotóközösségeknek ötleteik megvalósításához. Finanszírozással és mentorprogrammal is segítenek. Ebbe a kategóriába összesen 31 jelentkezés érkezett, melyből a zsűri hat produkció megvalósítását támogatta. Így a Forrás Néptáncegyüttes, a Magyarok Öröksége Alapítvány, az Óvóhely Kultúrbunker, a Szegedi Pinceszínház, a Színészek Kulturális Egyesület, a KOHO Egyesület és az Ördögkatlan Egyesület egy-egy produkciója készül majd el.

A Vándorszínház alprogram a Népszava információi alapján elsősorban a kistelepüléseket – akár százlelkes falvakat – célozza meg. Idén azok élveztek előnyt, amelyek eddig részt vettek a Pajtaszínház programban. A vándorszínházzal a (kistelepülési) fesztiválok, táborok színházi kínálatát is bővítenék.

Végül, de nem utolsó sorban a Déryné Programon belül megalapítottak egy kis létszámú saját társulatot is: a Déryné Társulatot, mellyel idén két, a következő évtől pedig évi 3-5 bemutatót terveznek. A társulat 14 tagot számlál, akik közül négyen a Kaposvári Egyetem hallgatói és gyakorlati idejüket töltik Nemzeti Színház legújabb színészközösségében. Idén Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony és Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeményét mutatták be. Az előbbit Vidnyánszky Attila, utóbbit pedig Berettyán Nándor vitte színre.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója az indulás óta eltelt időről, a tapasztalatokról elmondta: „Fantasztikus dolognak tartom, hogy ilyen nagy az igény a program és az általunk szervezett előadások iránt! Számos megindító visszajelzést kapunk, ami még inkább megerősít minket abban, hogy hiánypótló küldetés, amit végzünk. A munkánkkal a magyar színházművészet értékeinek széleskörű társadalmi megismertetése felett kívánunk őrködni, nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen nemes ügy élére állhatok”.

Szücs Péter

 

(További információ a program honlapján: deryneprogram.hu. Az összeállítás a Magyar Nemzet, a Népszava, a deryneprogram.hu, a nemzetiszinhaz.hu, a szinhaz.online és a szinhaz.org anyagai alapján készült.)

 

Hasonló anyagaink