Kiemelkedő református alkotások a Diákfilmszemlén

Az ország különböző pontjairól érkezett diákfilmes csapatokat látta vendégül 2018. június 2-án a Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum terme. A református, római katolikus és evangélikus általános- és középiskolák diákjai számára immár hetedik alkalommal szervezett filmszemlén a református fiatalok két második és egy harmadik helyezést, illetve két dicséretet is elnyertek. Idén a kiemelt téma az Újrajátszva címet kapta, ami mellett szabadon választható kategóriát is hirdettek, műfaji megkötés nélkül.

A diákfilmszemle az evangélikus, római katolikus és református egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg. A verseny gyakorlati lebonyolítását a Budapesti Piarista Gimnázium Audiovizuális Kommunikáció szakköre (AVK) vállalta. A maximum 8 perces rövidfilmek készítésére meghirdetett versenyfelhívásra a május 7-i beadási határidőig 24 iskolából 56 film érkezett. Öttagú ökumenikus előzsűri értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a június 2-i döntőbe jutott 21 film listája.

A döntős filmeken kívül a szervezők további 11 film alkotóit információs vetítésre hívták meg. A versenyfilmek vetítésével párhuzamosan, másik teremben ezeket a filmeket is bemutatták és értékelték. Ennek célja az volt, hogy minél több film készítői, minél több iskolai videoműhely tagjai kapjanak visszajelzést munkájukról és útmutatást, bátorítást következő alkotásaikhoz.

A döntős filmek egész napon át tartó bemutatására számos érdeklődő érkezett. Vetítési blokkonként a zsűri szakmailag elemezte az alkotásokat. A bizottság olyan szakemberekből állt, akik filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója; Mispál Attila filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára; Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense; Tari János, a Károli Gáspár Református Egyetem Kommunikációtudományi Intézetének vezetője.

A vetítéssorozat és közönségszavazás után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. Az Újrajátszva kategória filmjeit két korcsoportra – 5-8. és 9-12. osztályosokra – bontva rangsorolta a zsűri. A gyerekeknek olyan helyzetet kellett ábrázolni, amit jó lenne újraélni, hogy másképp léphessenek bele. A beküldött alkotásoknak nem kellett feltétlenül vallási témát érinteniük, de a pályázati felhívásban a szervezők hangsúlyozták az általános emberi értékeken túl, hitünk értékeinek képviseletét. A református indulók között egészen fiatal és végzős diákok is voltak, akik kisfilmjeikben főként egyéni élettapasztalatokat, családon belüli- és fontos, társadalmi kérdéseket érintettek.

[[paginate]]

I. kategória - Újrajátszva

Az általános iskolások korcsoportjában a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ két tanulója győzött (második helyezéssel, mivel első helyezést nem adott ki a zsűri). A legfiatalabb díjazott egy ötödik osztályos tanuló és kistestvére, V. Nagy Szilveszter és Bendegúz lett. Az okostelefonok világát és a hit kapcsolatát bemutató Új élet című alkotásukkal érték el az értékes második helyezést. Maróti Márk, a Kecskeméti Református Internátus végzős tanulója szintén második lett, ugyanebben a témában. Emma című kisfilmje a válások gyermekeket érintő hatását világítja meg egy visszaemlékezésen keresztül. Dicséretben részesült a Bocskai István Református Oktatási Központ 11. osztályos növendékeinek műve: A befutó. A film párhuzamosan – mintegy tükörként – vizsgálja egy életút gyermeki és felnőtt szálát. Alkotók: Páhi Zsombor és Kriston Milán, felkészítő tanáruk Gonda Sándor.

II. kategória – szabadon választott

A szabadon választott kategóriában egy harmadik helyezett és egy dicséretes református pályamű szerepel. A dobogóra a miskolci Balázs Győző Református Gimnázium 12. osztályos tanulója, Jarecsni Mercédesz léphetett fel, filmje, A Távkapcsolat újszerű megközelítésben mutatja be a címadó helyzetből származó érzelmeket. Szintén a miskolci gimnáziumból kapott dicséretet a telefON/telefOFF című pályamű, ami párhuzamosan vetíti le egy fiatal napját okostelefonnal és anélkül. A filmet a 10. osztályos Kőrössy Dániel és Bas Dit Nugues Lily, Nagy Niki, Szász Orsolya készítették. Mindkét munka során közreműködött Török Eszter tanárnő.

A díjakon túl különböző dicséreteket és különdíjakat is odaítélt a zsűri. Ezek az elismerések tárgyjutalmakkal, az iskolai videostúdiók fejlesztését szolgáló felszerelésekkel jártak: zöldháttér-összeállítást, professzionális riportermikrofont, videokamera-állványt, stúdiólámpát, derítőlapot vihettek haza a jól szerepelt filmek alkotói.

A jó hangulatú, sok találkozással és szakmai élménnyel járó filmszemle végén azzal köszöntek el egymástól a fiatalok, hogy jövőre, a 8. Ökumenikus Diákfilmszemlén ismét találkoznak.

Forrás: Ökumenikus Diákfilmszemle weboldala és Demeter Anna tudósítása.

 

Hasonló anyagaink