Egy kicsit ízesebben, no de mértékkel – Könyvajánló Patakról

Cum grano salis (Egy cipetnyi sóval). Rákóczi György (1593-1648) fejedelem és felesége Lorántffy Zsuzsanna (1600-1660) nagyasszony konyhája.

Szerk.: Dr. Fodorné dr. Nagy Sarolta.

Kiadta a Sárospataki Református Egyházközség, 2015  

Gasztroblog, paleolit étrend, vegán receptek – csak néhány szó a most divatos főzési, táplálkozási irányzatok világából. Nincs olyan magára valamit adó televíziós csatorna, ami ne sugározna ilyen vagy olyan főzőműsort. Most ez a divat! – mondhatnánk. Mindenki fakanalat ragad, főz, süt, ötletel, aztán még le is fényképezi, megosztja. Valaki arra esküszik, hogy együnk úgy, mint az ősember, valaki azt mondja, hogy hagyjuk el a húst. Most nem ezeket a vitákat szeretném eldönteni, hanem egy érdekes időutazásra hívnám az olvasót.

„Könnyen feledésbe merül a múlt, s vele együtt a gyakorlati tudás… A múlt nélkül nem lenne jövőnk” – írja Fodorné Nagy Sarolta szerkesztő. Cum grano salis, „Egy csipetnyi sóval” címmel reprezentatív kiadványt jelentett meg a Sárospataki Református Egyházközség. A szép kiállítású könyv Lorántffy Zsuzsanna (1600-1660) korából származó étek- és édességrecepteket, továbbá tájjellegű étel- és süteményleírásokat, valamint kultúrtörténeti érdekességeket tartalmaz. A receptes könyv kiadásával a gyülekezet a fejedelemasszony emlékének kíván adózni, akinek oly’ kedves otthona volt Sárospatak.

Medgyesi Pál sárospataki lelkipásztor intelmét – „egyél, igyál, hogy élj, de ne azért élj, hogy egyél, igyál” – én is vallom, mint háziasszony. Ezért a recepteken kívül örömmel láttam a fejedelmi ebéd szertartásainak leírását, a reneszánsz étkezési szokásokról, ültetési rendről szóló rövid írásokat. Bár testi valómban a hazafelé vivő zónázó vonaton olvastam, úgy éreztem, hogy ott ülök Rákóczi György fejedelem és felesége közelében, és mindjárt nekem is tálalni fognak… Aztán bepillanthattam magyar történelmünk két meghatározó alakjának családi életébe levelezéseik egy-egy rövid részletén át. Ezekből a sorokból is kitűnik az egymás iránti őszinte tisztelet és gondoskodás. A könyv míves kiállítását néhány, a hely jeles pedagógusától, Comeniustól származó metszet közlése is növeli.

Na de nézzük a recepteket! A sárospataki gyülekezet két tagja – Márki Bertalan királyi mesterszakács és Kövér Zsolt cukrászmester – által elkészített ételek közül sok van, amit most is meg tudunk főzni. Persze akad olyan XVII. századi étek, melyhez – például vadmalac ragu, dámszarvas hátszín – egy kicsit nehéz alapanyagot találni. Emellett sok recept egyszerűségében nagyszerű, és könnyen elkészíthető. Különösen igaz ez a sok helyen most is asztalra kerülő hagyományos tájjellegű ételekre, édességekre, mint például: „Darás káposzta – Édesanyám kedvenc étele, Karcsa”. A mesterek nem feledkeztek el arról sem, hogy az étkekhez megfelelő bort ajánljanak, természetesen az ottani vidék nedűiből. Néhány étel leírásakor az eredeti nyelvezetet is meghagyták – „a gombát, ha kezedhez hozzák, szépen tisztítsd meg” –, ami kész kultúrtörténeti kalandozás.

A kiadvány külleme és tartalma alapján méltó arra, hogy szép ajándékként adjuk ismerősünknek, így teszek én is: unokanővéremet és férjét lepem meg vele, akik amellett, hogy magyar-történelem szakos tanárok, még főzni is igen szeretnek.

További információ: patakirefegyhaz.hu

Telepóczki Márta

Hasonló anyagaink