Református színésznő a református író szerepében

Az idei év Szabó Magda emlékéve. A 20. századi magyar irodalom nagyasszonya 100 évvel ezelőtt született, és 10 évvel ezelőtt halt meg. 

Gajdó Delinke színművésznő és Daragics Éva tanárnő értő együttműködésében, avatott megfogalmazásában nagyszámú érdeklődő közönség előtt került sor Solymáron a Művelődési Házban, június 6-án a „Szelíden és szilárdan” című irodalmi előadásra, amelyen felidézték az írónő kivételes pályaívét.

Daragics Éva, a solymári általános iskola magyar-történelem szakos tanára „Szabó Magda, a magyar regény dívája – az írói pályakép női szemmel” című bevezetőjében érdekes, kevésbé ismert életrajzi részletekkel fokozta a közönség figyelmét és várakozását, míg Gajdó Delinke színművésznő, a szatmárnémeti Harag György Társulat hajdani művésze több mint egy órás, kifejezetten professzionális produkcióval varázsolta el a nézőket.

Fotó: Kárpáti Zsuzsanna

A remekül összeválogatott regényrészletek elénk tárták Szabó Magda egész életét: gyermekkorát, tanulmányait, íróvá érését, szüleihez fűződő kapcsolatát, Szobotka Tiborral kötött házasságát. A szövegek kiválasztása, dramaturgiai gondozása és a darab színpadra állítása Daragics Éva munkája. Gajdó Delinke színművésznő csodálatos átéléssel adta elő ezt az óriási szövegtestet, amelyet jól tagoltak a zenebetétek és még átélhetőbbé tettek a vetített képek.

Gajdó Delinke és Daragics Éva, e két tehetséges erdélyi magyar hölgy elhozta közénk a színház csodáját, titkát, varázslatát, ráadásul egy nehéz műfajban, az egyszemélyes kamaradarabban.

„Nagy örömömre szolgál, hogy 2016 szeptemberében csak ötletszinten kitalált Szabó Magda előadásunk létrejöhetett” – mondta az egyik alkotó, Daragics Éva. – „A dramaturgiát és a rendezést nagy élvezettel végeztem, hiszen első igazi rendezői munkám. Delinke pedig csodálatos színészi teljesítményt nyújtott. A solymári irodalmi előadást remélhetőleg újabbak követik majd, melyeken továbbra is közösen izgulhatunk a sikerért.”

A solymári előadást továbbiak követik: Szigethalmon szeptember 30-án, Tinnyén október 14-én kerül bemutatásra a kamaradarab.

(A Solymár Online felhasználásával a Szerkesztőség)

Hasonló anyagaink

Luther, az evangelikalizmus és a modern művészet

Modern és kortárs festészet: e kettő áll kultúrteológiám középpontjában. Ez a kulturális gyakorlat nem olyasmi, ami gyakran részesül támogató figyelemben azoktól az evangelikál kultúrteológusoktól és...