Jézus élete – országjáró festménykiállítás

„A Biblia pauperum és a Biblia picta hagyományát felelevenítő tárlat egy magánszemély, Matula Péter kezdeményezésére jött létre, aki három kortárs képzőművészt bízott meg azzal, hogy mindenféle megkötöttség nélkül, ki-ki a saját stílusa és formavilága szerint fesse meg az általa kiválasztott evangéliumi részleteket. Aknay János, ef. Zámbó István és Tábori Csaba képi válaszai merőben eltérőek, ám pontosan ettől izgalmas ez a kiállítás” – fogalmazott Novotny Tihamér művészeti író a Jézus élete című festménykiállítás megnyitóján a debreceni Modem galériában még 2012-ben.

Aknay János: Golgota

Az újszövetségi történeteket felidéző tárlat, amely idén tavasszal Zalaegerszegen (megnyitó: Keresztúri Dezső Városi Művelődési Központ, március 12., 17.30), Pécsett (Cella Septichora Látogatóközpont, március 31., 17.00) és Szombathelyen (Smidt Múzeum, április 23., 17.00) lesz megtekinthető, Matula Péter műgyűjtő ötlete volt. A gondolat már 2001-ben megszületett benne, de a sorozat első, kiállításra alkalmas anyaga három évvel ezelőtt készült el, azóta pedig több neves kiállításon is részt vett a gyűjtemény.

A kezdeményezést egyedivé teszi az is, hogy állandó kísérői az iskolások megszólítását célzó projektek, amelyeknek célja, hogy a tanulókkal megismertesse a Bibliát és Jézus életét. Az általános iskolák 3–6. osztályos diákjainak rajzpályázatot hirdetnek, alkotásaikat rajztanárok és művészek bírálják el, és minden résztvevő jutalmat kap. Az első helyezettek a festménykiállítás országjáró körútja végén, 2017-ben közös kiállításon szerepelhetnek majd a tárlat három művészével: Aknay Jánossal, ef. Zámbó Istvánnal és Tábori Csabával.


ef. Zámbó István: Golgota

A gyermekeket célzó másik program az úgynevezett bibliai témahét, amikor az iskola élete a Biblia körül forog. Kreatívan, dinamikusan tanulhat ekkor mindenki a szeretetről és az önfeláldozásról. A Biblia világa a legváltozatosabb eszközökön keresztül elevenedik meg: láthatatlan színház, filmklub, bibliakiállítás, kézműves foglalkozások, vetélkedők várják e program keretében a fiatalokat.

A kiállításhoz kapcsolódó események évről évre egyre színesebbek. A festménypályázat mellett sok helyen rendeznek egyéb művészeti vetélkedőket, így vers- és prózaíró vagy versmondó versenyt is.

Tábori Csaba: Golgota

„Jézus személye és élete évezredek óta ihletője a művészeknek, történetei megmozgatják a szívet, a lelket és az ecsetet. Börtönlátogatásaim alkalmával mély nyomot hagyott bennem a sok Biblia látványa, amelyek azért kerültek oda, hogy jó irányba segítsék a rabokat. Ez helyes és jó tevékenység, de én többet szeretnék elérni. Juttassuk el a Bibliát az iskolákba, hogy gyermekeink, megtanulva a szeretet üzenetét, helyt tudjanak állni az életben, és soha ne kerüljenek börtönközelbe! – írja Matula Péter ötletgazda a kezdeményezés jezuseletekiallitas.hu címen megtalálható honlapján, ahol a kiállítással és a kapcsolódó programokkal részleteiben is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Kiss Sándor

 

Hasonló anyagaink

Bűn és bűnhődés tükre

Menny és pokol között Hieronymus Bosch képeinek kiállítása a Szépművészeti Múzeumban 2022. április 9 – július 17.

Ahol szívesen üdül a lélek

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845-1920) művészete c. kiállítása Magyar Nemzeti Galériában 2021. november 12 – 2022. február 13.