Prevenció zenés színdarabbal

Merre tovább, Z generáció?

10. szint. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium előadásában

Milyen az, ha valami a hatalmába kerít, és nem tudsz szabadulni tőle? Mit adnál azért, hogy megszerezd, ha elveszik tőled? Mihez kezdesz a segítő kézzel? Vajon van kiút? E súlyos kérdések mentén indul el a Ciszterci Szent Imre Gimnázium legújabb zenés produkciója – félelem, szenvedés, boldogság, szorongás és felszabadultság, álom és valóság határmezsgyéjén egyensúlyoz a 10. szint.

Immár hagyomány, hogy a Szent Imre Gimnázium, színdarabjai révén is, a tinédzseek világa felé fordul. 2015-ben a Rohamivók c. előadás nagyon őszintén beszélt a fiatalok alkoholfogyasztási szokásairól – mindezt a diákság nyelvén – egy osztály életébe betekintve.

A gimnázium 2017 októberében bemutatott darabjában más, még időszerűbb témákat boncolgat. A 10. szint olyan kérdéseket vesz górcső alá, mint a függőség, a manapság égető problémaként, egyenesen generációs és kortünetként jelentkező bullying, azaz zaklatás, valamint az elfogadás és a tolerancia. A darab szorosan és élesen reflektál a Z generációt érintő problémákra, az elhagyatottság érzésére, a szorongásra és a sodródásra, arra a létélményre, melyet a formálódó tizenévesek manapság nap mint nap megélnek.

A több mint fél évig tartott próbafolyamatok során a darab rengeteget változott, percről percre építkezett. „Nagyon nehéz a 12-17 éves gyerekeknek játszani” – árulja el a darab ötletgazdája, rendezője és fő mozgatórugója, Kovácsházi István, aki számára nem idegen a színpad világa, hiszen maga is operaénekes. „Nem véletlen, hogy ennek a korosztálynak készül a legkevesebb darab, a színházak nem tudják igazán megszólítani őket. Ha kicsi vagy, elvisz anya-apa egy mesejátékra, bábelőadásra, ha már felnőtt, akkor jó esetben már magad látogatod a színházakat. Kihívás megszólítani ezt a korosztályt úgy, hogy a figyelme a színpadra irányuljon és magáénak érezze az előadást. Úgy érzem, ez most sikerült.”

Az előadás szereplői ugyan egytől egyig gyerekszínészek, a végeredmény azonban a legkevésbé sem mondható sem kezdőnek, sem amatőrnek. A kemény próbafolyamatot időigényes és embert próbáló válogatás előzte meg, rengetegen szerettek volna részeseivé válni az alakuló új darabnak (a lelkes és tehetséges jelentkezők nagy száma miatt az előadások két szereposztással futottak). A 2017 tavasza óta tartott próbák során a gyerekekből igazi közösség kovácsolódott, ami különösen figyelemre méltó, ha tekintetbe vesszük az életkorbeli differenciát: hatodikostól tizenkettedikesig minden korosztály megtalálható a csapatban. 

Az alkotók között természetesen komoly szerepet játszottak a Szent Imre Gimnázium lelkes oktatói, akik díszlettel, jelmezzel és rengeteg lelki támogatással álltak a gyerekek mögött, valamint azok a szülők, rokonok és barátok, akik a szöveggel és zenével járultak hozzá a darab és az előadás létrejöttéhez. Az előadást a sikerre való tekintettel több alkalommal is bemutatták a Ciszterci Szent Imre Gimnázium előadótermében (1114 Budapest, Villányi út 27.).

A cikkünkhöz adott szóbeli és írásos információt köszönjük Turócziné Pesty Ágnes igazgató helyettes asszonynak és Jászay Dorottya tanárnőnek.

A Szerkesztőség

Hasonló anyagaink

A keresők könyve

Megújult külsővel és belső tartalommal jelentette meg a Magyarországi Református Egyház Kálvin Kiadója a Magyar Bibliatársulattal közös Biblia magyarázó jegyzetekkel című kiadványát.